Головна Економіка На Волині селяни не можуть захистити свій урожай від диких тварин

На Волині селяни не можуть захистити свій урожай від диких тварин

7079

У селі Грушів — на межі Іваничівщини і Сокальщини — люди потерпають не лише від примх погоди, поганих доріг і тривожних подій у країні, а й від залітних крутеликів із рушницями. Селянам допікають дикі кабани, яких тут неміряно.

Мешканці Грушева фактично стали заручниками тих, хто розводить звіра для царського полювання та чхає на проблеми селян. "Тут Ярема тим всім ділом керує — тими кабанами!" — заявили нам у селі по-простому…

Уже кілька років поспіль селяни, чиї городи та поля межують із лісом, не знають спокою. Що лиш не сій, пшеницю чи картоплю, все до риски зжеруть голодні кабани. Прибігають вони табунами вночі. Вполювати їх употьмах неможливо, та й не можна. Закон забороняє відстрілювати кабанів без ліцензії.

А за потраву посівів власники приватного мисливського господарства, яке орендує цей ліс, не платять нікому нічого! Хоча селяни мають на руках документи про заподіяну їм шкоду. Адже потерпілі від панських забав щоразу зверталися до сільради, на місце потрави прибувала комісія і складала акти про потраву.

Сума збитків чималенька. У фермера Ростислава Матвійчука лише на одному полі дикі звірі витоптали і зжерли пшениці на 10 тисяч гривень. А в нього під лісом кілька ділянок, які стали годівницею для диких кабанів.

Нарікає на непроханих сусідів (що з рушницями, що з іклами) й мама п'ятьох дітей Валентина Петрівна Данилькевич. Кабанюри, бідкається, перетворили город на асфальт. Вирили й пожерли всю бульбу. Чим селянка має годувати свою малечу?

Розповідає Валентина Данилькевич:

— Я з 20 соток не зібрала нічого! Маю п'ятеро дітей, їх треба чимось годувати. Він обіцяв збитки вернути, але не вернув. Це я втратила на 2,5 тисячі гривень…

На всі її  слізні звернення директор приватної мисливської фірми Микола Холмецький так і не відреагував. Попервах обіцяв відшкодувати, але забув… чи радше господарі пожлобились. Бо ж Холмецький там нічого не вирішує.

Головним хазяїном приватного мисливського господарства всі, з ким я розмовляла, називають бізнесмена Віктора Ярему. Ще стиха називають Ярему племінником нововолинського мера чи мерової дружини, однак мер на публіку від такого багатого родича відхрещується. Мабуть, тому, що в офіційних племінників міського голови Сапожнікова статки не менші, ніж у Яреми?..

Зате Ярема своїм особливим статусом хизується і явно зловживає. Так і пишуть піарники Яреми у скандальній методичці для агітаторів: "Своїх дружніх стосунків із мером Віктором Сапожніковим наш кандидат ніколи не приховував…"

Численні гості на джипах вчащають до Грушева й інших сіл поночі. "Знову пани приїхали!.." — з гіркою іронією кажуть селяни.

Пани тихцем, без дозволів та інших документів,  звели неслабу хатинку в заказнику. Пани своїми дорожезними забавами щороку завдають шкоди господарствам у Грушеві на 40-50 тисяч гривень.

А ще пани запросили сюди литовську фірму, яка нещадно вирубала ліс і зруйнувала тягачами дорогу. Селяни навіть бунтували, перекривали лісовим піратам шлях, били на сполох, видзвонювали у міліцію і прокуратуру.

Результат? Влада виписала мізерний штраф якійсь жіночці на тій фірмі за неправильно оформлений дозвіл на вирубку лісу… Ото й тільки.

Ярема полює в цих лісах іще з кінця 1990-х, стверджує досвідчений мисливець Петро Нагайовський. Та цікавить Ярему не заєць і навіть не дикий кабан. Фірма, зареєстрована  на п'ятьох співзасновників,  узяла в оренду аж 7 тисяч гектарів іваничівського лісу. На 25 років. За сфальсифікованими, як стверджує самооборонівець Нагайовський, документами.

Уже за перші 3 роки селяни від цих орендарів натерпілися. З жахом думають, що ж то буде, коли — збав Боже — крутий пан Ярема прорветься у депутати? Он він по селу — красується на всіх стовпах. Косить у вишиванці під слугу народу. Та народ не надуриш.

— У нашому селі його добре знають, він тут собі й хату для мисливського відпочинку прикупив. Але ніхто в нас  за нього не голосуватиме, — сказали мені не змовляючись у різних кутках Грушева.

А ось що заявив фермер Ростислав Матвійчук — до речі, депутат Іваничівської райради:

— Маємо проблему в селі з дикими кабанами. Хто їх розводить, хай би несли відповідальність за дії тих кабанів! Якщо вони тварин годують, стимулюють їхнє розмноження, а кабани роблять потраву людям на полях, хай власники фірми відшкодовують, бо ж зазнаємо великих збитків. Сіємо пшеницю, а їдять її дикі кабани. Так не повинно бути!

Ми знаємо, що Ярема тут керує всім цим ділом — тими кабанами. Нема совісті, значить, у людини. Якщо він хоче стріляти, хай би йшов на схід і стріляв, а не хоче на схід стріляти — хай би дав гроші, які він має, на армію.

Не думаю, що в нас у селі хтось за нього голосуватиме — через те, що вони розвели тут тих кабанів. Через нього в нас у селі одні проблеми. Їхні кабани кормляться з наших полів!

А біля тих кабанів, як виглядає, кормиться і Ярема — власник гуртівні, генделиків і магазинів, співвласник заводу й мисливського господарства, власник усього кабельного телебачення в Нововолинську й околах… Апетит у нього, видно, вовчий, р-р-радикальний! Цей пан навіть малечу багатодітної матері не соромиться об'їдати.

Наталя Камишникова

Довідково
Із листа Ростислава Матвійчука до районних чиновників:

"Де, скажіть, нам застрахуватися від диких кабанів, які спустошують наші поля? Вони у нашій державі захищені як рідкісний вид, а ми, селяни, — на жаль, ні. Спробуй поранити чи, не дай Боже, забити тварину, що знищила плоди важкої людської праці, — по судах затягають, штрафами обкладуть. Бо кабани згідно з чинним законодавством є «державними тваринами». А як тоді бути людям, як захистити свої права?

Погодьтеся, не по-людськи годувати свиней на чужому полі!"

Джерело : Нововолинськ Діловий