Головна Культура Фольклор і народна творчість Надбужанського прикордоння

Фольклор і народна творчість Надбужанського прикордоння

2740

29 березня в агросадибі місцевості Собібор Влодавського повіту (Польща) в рамках мікропроекту «Фольклор і народна творчість Надбужанського прикордоння» відбувся спільний українсько-польський семінар, в якому взяли участь народні умільці Влодавського повіту та Шацького району. У складі делегації нашого району були Сергій Пархонюк, заступник голови Шацької РДА (керівник делегації), Орися  Мелюх, начальник відділу культури Шацької РДА, Ніна Вирович, директор Шацького МБК, Марія Тішина, методист Шацького РБК, керівники клубів сіл Пехи та Самійличі, народні умільці.

У дружній та творчій атмосфері відбувалася зустріч народних умільців Надбужанського регіону. Народні майстрині, котрі представляли наш регіон (ткаля Галина Крат із с. Мельники та її донька, вишивальниця Мар’яна Крат, а також Ніна Вирович) привезли до Собібора свої роботи – численні вишивки та ткані вироби – рушники. У відповідь польські майстрині організували шачанкам заняття з давнього ремесла – виготовлення (ткацтва) крайок, довгих вузьких поясів, що мали особливе, сакральне значення у побуті обох народів. А супроводжувалося заняття, що проходило на свіжому повітрі, виконанням польських народних пісень. Щира товариська розмова, обмін культурними традиціями, досвідом засвідчили, що тісна співпраця між прикордонними регіонами триватиме й надалі не лише в економічній, а й культурній сфері.

Як зазначив Сергій Пархонюк, наступні культурні заходи в рамках проекту «Польща-Білорусь-Україна» будуть відбуватися під час проведення Європейських Днів добросусідства (7 серпня, с. Адамчуки), а також семінару та підсумкової конференції, присвяченого народній творчості, що також відбудеться на території України. Після таких заходів планується видати буклет, в якому буде описано народну творчість Надбужанських територій.

Віта ШЕПЕЛЯ.