Головна Культура Картини дітей-художників з Луганщини про Волинь представили у Верховній Раді України

Картини дітей-художників з Луганщини про Волинь представили у Верховній Раді України

10212

За сприяння народного депутата Сте­пана Івахіва у Верховній Раді України роз­гор­нули виставку картин «Україна очима дітей АТО». Її автори – юні художники з Лу­ган­щини: влітку цього року під патронатом нардепа вони відпочивали на Волині в рам­ках 12-го арт-каравану дружби «Схід і Захід ра­зом».

Учасниками благодійного проекту «Ди­тинство без сліз» були учні художніх шкіл та відділень образотворчого мистецтва з прифронтових міст Луганської області: Ру­біжного, Лисичанська, Кремінної та Свато­вого. Юні художники мали можливість від­по­чити та пройти арт-реабілітацію на Шаць­ких озерах, відвідали Колодяжненський музей-садибу Лесі Українки та місто Ко­вель.

– Поїздка була незабутньою, для мене це – пам’ять на все життя! Ми відпо­чивали, спілкувалися зі своїми однолітками. Для нас проводили різноманітні майстер-класи і пленери, де ми почерпнули багато нового в творчому плані. Нові знайомства, друзі – було дуже цікаво…, – ділиться враженнями учасниця проекту, учениця Кремінської дитячої художньої школи Валерія Горбачова.

Доки ми спілкуємось в кулуарах Верховної Ради, працівники бла­годійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» завершують монтаж художньої виставки «Україна очима дітей АТО». На ди­тя­чих картинах – мальовничі краєвиди Світязю та Шацького краю, виконані у різноманітних художніх техніках. Дев’ятикласниця Настя Ткаченко з Кремінної на вернісажі без вагань знаходить свій ма­лю­нок:

– Я з першого погляду закохалася в Світязь. Спочатку хотіла на­малювати його фарбами, але, тільки-но взялася за олівець, ви­рішила відтворити сюжет у графіці. Це місце, де на хвилях одиноко гойдається дерев’яний човен. Неймовірно красиво!  Як тоді, коли сонце в зеніті, так  і у вечірню пору…

Серед зацікавлених глядачів експозиції в кулуарах Верховної Ради і меценат проекту «Дитинство без сліз», народний депутат України Степан Івахів:

– Коли ми вперше побачили роботи юних художників з Луган­щини, одразу зрозуміли, що це – талановиті діти, – поділився вра­жен­нями Степан Петрович. – Тому ідея такого проекту видалася мені близькою. Діти  побували на Шацьких озерах, побачили Сві­тязь, про який раніше тільки чули. Але головне, що вони мали мож­ли­вість спілкуватися зі своїми ровесниками з Волині, позна­йо­митися з побутом та традиціями волинян. І побачити, що всі люди в Україні – однакові: всі ми хочемо миру та любові, дружити і робити свою країну успішною.

На відкритті виставки наставник юних художників, директор Кре­мінської районної дитячої художньої школи Світлана Гарькавець по­дякувала Степану Івахіву та всім волинянам, причетним до проекту, за гостинність та теплий прийом делегації:

– Ми привезли з собою подарунки, які діти виготовили своїми руками. Це картина однієї з учениць нашої художньої школи, де ми зоб­разили лише невеличку частинку України – нашу світанкову Лу­ганщину. І синьо-жовте серце – символ нашої теплоти і щирої вдяч­ності Степану Петровичу за можливість пізнати Волинь та від­по­чити на мальовничих Шацьких озерах…

Подяку за плідну співпрацю і турботу в оздоровленні та реабі­лі­тації дітей-художників з Луганщини в рамках 12-го арт-каравану дружби «Схід і Захід разом» благодійному фонду Степана Івахіва «Пат­ріоти Волині» та голові Шацької РДА Василю Голядинцю також вис­ловили Кремінська районна державна адміністрація та Кремін­ська районна рада.

Ігор ЧАЙКА