Головна Культура Перший урок у школах – про Тараса Шевченка

Перший урок у школах – про Тараса Шевченка

3715

«Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять…».

Важко не погодитися зі словами відомого українського письменника, філософа Євгена Сверстюка, адже в українській літературі, мабуть, не було постаті більш трагічної і більш величної, ніж Тарас Шевченко. Наступного року в Україні відзначатимуть 200-річчя з дня народження Кобзаря. Шевченківським уроком символічно розпочався новий навчальний рік по  усіх школах та професійно-технічних навчальних закладах України.

До проведення уроку активно долучилися і учні 11-Б класу ЗОШ І-ІІІст. смт Шацьк, котрі разом із класним керівником Тамарою Гулик вирішили провести його біля пам’ятника Т.Г. Шевченку. Поклавши вінок Великому Кобзареві, мандрували сторінками його біографії, читали вірші з «Кобзаря», виданого 1961 року (цю книгу подарувала Тамарі Миколаївні її мама), називали поезії, які були покладені на музику. Наче Біблію, читали напам’ять шевченківські «Заповіт» та «Думи мої, думи». Далі урок продовжився у стінах школи, де учні 11-х класів подивилися Всеукраїнський телевізійний Шевченківський урок, котрий транслювався на Першому національному телеканалі та був організований за ініціативи Міністерства освіти і науки України та Благодійного фонду «Велика родина». До учнів звернувся Президент Віктор Янукович, котрий зазначив, що Шевченківський урок – це урок гордості за Україну та її народ. Разом з Україною 200-річний ювілей від дня народження Т.Г.Шевченка святкуватиме і весь світ. «Це лише початок вашого великого шляху пізнань рідної землі, її історії та культури», – наголосив глава держави. А сам урок провів літературознавець Сергій Гальченко, поміж іншого розповівши про «нездійсненні мрії» Кобзаря.

«Його могила стала для українців місцем паломництва… В сучасній історії дуже важко знайти аналогічний випадок, коли б літературна постать так хвилювала всі прошарки нації, щоб письменникові віддавалася шана, подібно до святого або пророка», цими словами Еміля Дюрана сказано так багато…

Віта ШЕПЕЛЯ.