Головна Культура Поезія Лесі Українки звучала на конкурсі читців

Поезія Лесі Українки звучала на конкурсі читців

3704

Ніколи до неї світ не знав такої поетеси, в душі якої ясним вогнем спалахнула іскра Про­метея, сповнена нескореності злу та жагою у творенні добра, та творчість якої сповнена си­лою титанів та незламністю духу. Це – така знана і до кінця не пізнана Леся Українка. Її творчість для кожного покоління відкривається новими духов­ними скарбами, живе у віках, да­руючи людям мудрість, муж­ність і красу.

З нагоди 145-ї річниці з дня на­родження української поетеси у приміщенні Шацької дитячої му­зичної школи відбувся кон­курс читців «Мій любий краю». Мета конкурсу – подальший роз­виток художнього читання, вдос­­ко­налення виконавської майс­терності, виявлення і підтримка обдарованої молоді, вшану­ван­ня пам’яті та популяризація твор­чості Лесі Українки, посилення вп­ливу художнього слова на фор­мування світогляду і духов­ності молодого покоління україн­ців. За умовами конкурсу, учас­ники мали представити на вибір твір Лесі Українки або твір су­час­них українських авторів, при­с­вячений великій поетесі.

Оцінювали учасників кон­курсу журі у складі Оксани Юхи­мук, начальника відділу куль­тури Шацької РДА (голова журі), Валентини Ханзерук, директора Ша­цького РБК, Наталії Яльниць­кої та Ліани Полінкевич, бібліо­те­карів Центральної районної біб­ліотеки для дорослих, Ганни Вайдюк-Сачок, методиста РБК, за такими критеріями: виконав­ська майстерність, режисура та за­соби розкриття твору, своє­рідність манери виконання, сце­нічна культура.

З вуст двадцятьох конкур­сан­тів пролунало чимало ви­датних поетичних творів Лесі Українки, серед яких – «Конва­лія», «Давня весна», «До тебе, Україно», «Перемога», «Хвиля», «Крізь плач, і стогін, і ридання», «Забуті слова», «Сторононько рідна, коханий мій краю».

В результаті журі визначило переможців у двох вікових категоріях. Так, у першій віковій категорії (до 12 років включно) перше місце здобула Тетяна Кушнір (РБК), друге розпо­ділили між Олена Штандер (БК с. Піща), Ольга Степанюк (клуб с. Положево) та Богдана Клю­чук (клуб с. Смоляри-Світязькі), третє дісталося Тамілі Федині (Шацький МБК). У другій віковій категорії (до 18 років) перше міс­це журі віддало Марині Шу­льзі (клуб с. Острів’я), друге – Яні Мельничук (клуб с. Підма­нове), третє – Марині Даниле­вич (с. Пехи) та Наталії Крат (с. Мельники).

Привітала переможців чита­цького конкурсу Оксана Юхи­мук, яка також вручила грамоти від­ділу культури РДА та заохо­чувальні призи.

Віта ШЕПЕЛЯ.