Головна Культура Позитивні здобутки та проблемні моменти у роботі галузі культури

Позитивні здобутки та проблемні моменти у роботі галузі культури

3356

В останній день лютого в Шацькій селищній раді зібралися працівники культури на щорічну підсумкову нараду, яку провела Оксана Юхимук, начальниця відділу культури Шацької РДА, та в роботі якої взяли участь Василь Голядинець, голова Шацької РДА, Анатолій Павлей, начальник гуманітарного відділу Шацької селищної ради.

Про підсумки творчої та фінансово-господарської діяльності галузі культури району у 2017 році та завдання на 2018 рік розповіла Оксана Юхимук. Одним з найвагоміших здобутків року є те, що вдалося зберегти мережу закладів культури і кадровий потенціал. На даний час базова мережа нараховує 25 клубних установ, з яких 19 – діючих, 17 бібліотек-філій Шацької центральної бібліотечної системи та дитяча музична школа. Діяльність галузі забезпечує 71 працівник. Проблемою є забезпечення клубних установ фахівцями, адже лише 8 працівників мають фахову освіту. Обсяг профінансованих бюджетних призначень на галузь становив 4 млн. 160 тис. грн. Обмежене фінансування не дозволяє вирішити проблему неповної зайнятості, відповідно працівники культури працюють на 0,5-0,75 ставок.

Сільські клубні установи знаходяться у підпорядкуванні сільських рад, відповідно вони здійснюють їх фінансування. Закладами культури протягом року було надано платних послуг на 93,8 тис. грн., від оренди приміщень надійшло 19,2 тис. грн. Протягом року у клубах та бібліотеках району були проведені косметичні ремонти, проте проблемним залишається відновлення опалення в Будинках культури сіл Світязь та Піща, завершення реконструкції Шацького районного Будинку культури. Проект реконструкції головної культурної установи району поданий на розгляд в ДФРР (загальна кошторисна вартість – понад 19 млн. грн., очікуване фінансування з ДФРР – 16 млн. грн.). В цьому році за підтримки фонду народного депутата України Степана Івахіва «Патріоти Волині» планується замінити вікна на металопластикові у шістьох закладах культури.

Також Оксана Юхимук розповіла про придбання музичних інструментів та музичної апаратури, підвищення кваліфікації працівників клубних та бібліотечних установ, бібліотечне обслуговування населення, поповнення книжкових фондів, роботу творчих колективів району, участь у культурно-мистецьких заходах різних рівнів, обмін досвідом з колективами інших районів, роботу із збереження культурної спадщини тощо.
Доповнила виступ своєї керівниці директорка Шацького РБК Валентина Ханзерук, акцентувавши увагу на роботі клубних закладів та проведенні культурно-мистецьких заходів (646 за рік), діяльності гуртків при сільських клубах та Будинках культури, досягненні працівників, участі у районних та обласних творчих конкурсах, проведенні виставок, роботі методкабінету районного Будинку культури, роботі любительських об’єднань при закладах культури, клубів за інтересами. Із нововведень – в минулому році започаткували проведення дня патріотичної пісні, що відбувся в санаторії «Лісова пісня». Відзначила Валентина Ханзерук роботу клубів сіл Самійличі, Ростань, Піща, які завжди організовують на високому рівні не тільки місцеві сільські заходи, а й беруть активну участь у районних та обласних. Відзначила ораторка також колективи «Берегиня» (с. Самійличі) та «Золота осінь» (с. Острів’я).

Загалом же мистецьку діяльність в районі забезпечують 69 колективів, які відвідують 652 учасники, працює 18 дитячих колективи та 17 фольклорних. Як відзначила Валентина Віталіївна, стан матеріально-технічної бази закладів культури залишається досить низьким, аби проводити на сучасному рівні культурні заходи, адже не в усіх закладах є ноутбуки, не кажучи вже про проектори, забезпеченість сучасною апаратурою. Найбільш проблемне питання – ремонт районного Будинку культури. Не кращий стан у сільських клубних закладах, з яких 9 потребують капремонту. «Але й за таких умов працівники культури намагаються достойно представляти культурно-масову роботу в районі», – наголосила виступаюча.

Завідуючим клубних установ та бібліотек Валентина Ханзерук порадила більш тісно співпрацювати в організації заходів, долучаючи до цього школи та дитсадки. На перспективу для працівників культури є створення нових аматорських колективів, особливо для дітей.

Директорка дитячої музичної школи Ольга Цюпяшук відзвітувала про діяльність очолюваної нею установи. На даний час в школі займається 80 учнів та працює 12 викладачів. У 2017 році провели державну атестацію, але у зв’язку з новими стандартами в освіті важко передбачити, що це дасть музичному закладу. «Діти охоче займаються музикою, зараз навіть постає питання відбору дітей на навчання. У зв’язку з тим, що до школи доїжджають діти з віддалених сіл (Острів’я, Світязь, Положево), зіткнулися з тим, що дітям доводиться чимало коштів витрачати на дорогу. А через фінансові затрати, які мають батьки, не хочеться втрачати талановитих дітей», – відзначила Ольга Володимирівна. Підтвердженням високого рівня викладання є те, що кожного року випускники музичної школи вступають на навчання в Луцький педагогічний коледж, училище культури і мистецтв, стають студентами Київського інституту мистецтв, Рівненського університету інституту мистецтв. Але нема гарантії того, що випускники після закінчення навчання прийдуть працювати в район, навіть зважаючи на брак кваліфікованих спеціалістів. У музичній школі готові відгукнутися на запрошення та поїхати з концертом в будь-який населений пункт, якщо є можливість забезпечити виїзди транспортом. Серед проблемних питань музикантів – забезпеченість музичними інструментами (наприклад, український інструмент бандура коштує в Україні найдорожче).

Валентина Гірич, директорка Шацької ЦРБС, розповіла колегам про роботу Шацької центральної районної бібліотечної системи та роботу бібліотечних установ району: впровадження нових форм роботи з дітьми, роботу з ними в літній період та під час навчання, методичну роботу, закупівлю книг, технічне забезпечення бібліотек тощо. Доповнила виступ Світлана Бляшук, розповівши про роботу Шацької районної бібліотеки для дітей.
Подякував працівникам культури за хорошу роботу голова РДА Василь Голядинець. «Не завжди в наш час вистачає коштів на те, аби повноцінно забезпечити функціонування та потреби закладів культури на належному рівні. Але ми бачимо, що рівень проведених в районі заходів є досить пристойним. Серед побажань – їздити з концертами в села району та обмінними концертами в інші райони. А, в свою чергу, влада буде старатися на це закладати кошти в районному бюджеті. Адже для сільських людей побувати на таких концертах – справжнє свято. Серед основних проблем залишається ремонт районного Будинку культури, який подано на ДФРР. Зроблено та подано проект реконструкції Прип’ятського сільського Будинку культури. Якщо все вдасться, то ці два проекти будемо реалізовувати. Також хочу почути пропозиції та ідеї від працівників культури щодо формату проведення фестивалю пончиків, про який вже неодноразово говорилося, та зробити його традиційним», – відзначив Василь Голядинець, побажавши працівникам культури натхнення та творчих успіхів.

Віта ШЕПЕЛЯ