Головна Культура Районні артисти підтвердили на концерті звання «народний»

Районні артисти підтвердили на концерті звання «народний»

3132

13 квітня в актовому залі санаторію «Лісова пісня» відбувся концерт, на якому звання «народний» підтверджували п’ять колективів Шацького району – «Горлиця» Шацького РБК (керівник Валентина Ханзерук), народний аматорський ансамбль народної пісні «Лісова пісня» (керівник Галина Корнелюк), народний ансамбль «Веретено» (керівник Олександр Матяшук), фольклорний ансамбль «Молодички» Шацького МБК (керівник Ніна Вирович) та народне вокальне тріо «Мальви». Захищав звання «народний» фольклорний ансамбль «Острів’яночка» із с. Острів’я (керівник Валентина Карамач).
Розпочався виступ із вокально-хореографічної композиції «Шацький рідний край» у виконанні «Лісової пісні» та дитячого ансамблю «Барвінок» (танцювальна постановка Світлани Гурової). Також у їхньому виконанні потужно прозвучали українська народна пісня «Поліська полька», та пісня авторства місцевих авторів Валентини Денисюк та Галини Корнелюк «Мала Батьківщина».

Автентичністю та майстерністю народного співу вражали глядачів учасниці «Острів’яночки», виконавши українські народні пісні «Забрала вода всі луги», «Літа молодії», «Дівоча доля» та інші. Молодістю та життєствердною силою були наповнені пісні голосистого тріо «Мальви» (пісні «Райдуга над Світязем», «Чом ти не прийшов», «Крила Янгола», «Розпрягайте хлопці коней», яка звучала у сучасній обробці).

Неперевершеними були виступи «Веретено» та його солісток Ольги Гайової та Олесі Матяшук. Звучно та яскраво у їхньому виконанні лунали «Журавлина доля», «Дніпровський вальс» та інструментальні твори «Гоп га гов», «Серафимець». Низку українських народних пісень виконав на підтвердження почесного звання колектив «Горлиця» – «Ой розвийся, сухий дубе», «В вишневому саду», «Чи ти чув, миленький?», «Ой на горі ярмарок».

Традиційно на високому рівні виступали славнозвісні «Молодички», у репертуарі яких чимало унікальних пісень. На цей раз публіці вони представили українські народні пісні «На Івана, на Купала», «На долині чиста роса», «А в Ярини за двором», «Вже ж я матінці одслужила». Високо оцінили виступи шацьких артистів атестаційна комісія в складі Ірини Хмілевської, заслуженого діяча мистецтв України, викладача Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І.Стравінського, та Надії Смирнової, методиста вокального жанру науково-методичного центру культури Волині, відзначивши творчу активність, оригінальність пісенних композицій та майстерність колективів. Насамкінець побажали усім учасникам заходу подальших творчих успіхів не лише на районній, а й на обласній та всеукраїнській сценах.

Віта ШЕПЕЛЯ