Головна Культура Шацький районний Будинок культури очолив музикант з трьома освітами

Шацький районний Будинок культури очолив музикант з трьома освітами

4256

Павло МОСКАЛЮК, який нещодавно очолив колектив Шацького районного Будинку культури, зовсім не схожий на директора. Молодий (йому лише 21!), усміхнений, життєрадісний, енергійний – більше нагадує безтурботного студента. І хоча він направду ним є (навчається на заочному відділенні Інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки), та за плечима вже має дві музичні освіти, колосальний, як на його вік, досвід музиканта-духовика і керівника оркестру.
На запрошення приїхати до Шацька зголосився радо. Каже, що селище давно манило його своїм привабливим виглядом, гарною природою і особливо озерами. Зараз Павло Леонідович тішиться ще й тим, що потрапив у чудовий колектив людей мистецтва. Родом він із с. Нудиже Любомльського району. З музикою зв’язав себе дуже рано.
– Наш район славиться своїми духовими оркестрами – раніше вони були чи не в кожному селі. Без гри духовиків не обходилося в Нудижах жодне свято, жодна визначна подія. З другого класу школи я вже був музикантом місцевого духового оркестру, через деякий час став учнем Любомльської дитячої музичної школи, де 5 років вчився гри на акордеоні, – згадує про початок своєї музичної кар’єри Павло Москалюк.
Далі було навчання в Волинському училищі культури і мистецтв ім. І.Стравінського на духовому відділі, перша робота в Луцькому Палаці культури «Просвіта» – музикантом духового оркестру. Яскравими враженнями від дворічної роботи в обласному центрі Павло Леонідович живе й досі:
– Наш колектив об’їздив тоді з концертами чи не пів-Європи: був у Польщі, Німеччині, Франції… Музиканти вміло перетворювали свої виступи на захоплюючі мандрівки в музичному часі і просторі, насолоджуючись завжди теплими прийомами глядацької аудиторії.
Деякий час Павло Москалюк працював у Любомльському Будинку культури, де зібрав музикантів з усього міста, об’єднавши їх у духовий оркестр. Рік тому, на свято Михайла, колектив давав свій перший концерт. Будучи керівником ансамблю у Любомлі, Павло Леонідович почав одночасно працювати на півокладу в Шацькому РБК. А ність. На 7 грудня в Шацькому РБК заплановано великий концерт, на якому перед глядачем постануть цілісні творчі образи новостворених колективів – результат кількамісячної діяльності молодого директора. А він, до речі, дбає не тільки про мистецький імідж головного закладу культури району, а й про комфорт для працівників. Так, за кошти, отримані від платних послуг, розпочато капітальний ремонт кабінетів РБК, заміну старих вікон на пластикові. На другому поверсі в приміщенні, де стояло обладнання для демонстрування фільмів, облаштовується велика кімната для занять духового оркестру.
Розуміючи, що успіх – як у музиці, так і керівній діяльності – досягається щоденною титанічною працею, Павло Москалюк готує себе до нових випробувань на професійність та вміння знаходити спільну мову з людьми. Труднощі його не лякають, бо має велике бажання працювати, вірить у власні сили та можливості, надіється на підтримку колег і всіх шачан.
Мирослава ЦЮП’ЯХ.