Головна Культура Сопілка грає – людей звеселяє

Сопілка грає – людей звеселяє

3119

Сопілка з давніх-давен грає в унісон зі співучою душею українців. Цей національний музичний інструмент згадується в піснях, народних казках, легендах, переказах, творах українських письменників (пригадайте хоча б Лукаша з «Лісової пісні» Лесі Українки). Без нього не гуляли весілля, пастухи не пасли худобу та овець. Сьогодні сопілка – це вже не примітивна очеретинка для потреб чабана, а повноцінний музичний інструмент із соковитим, насиченим звуком. Для десяти учасників ансамблю сопілкарів, який створений при Шацькій дитячій музичній школі, він улюблений, бо прищепив любов до музики, допоміг розвинути талант і знайти багато друзів.

– Ансамбль – це велика дружна сім’я. Днями нашій спільній історії виповнилося 5 років. За цей час діти різного віку привчилися до колективного музикування і численними уроками, репетиціями, виступами довели, що їхній інтерес до сопілки – непідробний. Маємо вже певні успіхи, адже радо відгукуємося на запрошення взяти участь у різноманітних конкурсах і фестивалях. Особливо пишаємося заслуженим ІІ місцем, зайнятим в обласному конкурсі «Калинова сопілка», – з гордістю розповідає про ансамбль його керівник Юлія Лобова.

У 2008-му відбулося становлення колективу. Згуртувало всіх те, що буквально відразу почалася співпраця між керівництвом дитячої музичної школи, юними учасниками ансамблю та їхніми батьками. Тепер у кожного музиканта – свій інструмент і вишукані національні костюми для виступів. Те, чого навчилися за п’ять років, демонструють публіці з великим задоволенням і досить таки часто: окрім конкурсів і творчих оглядів – на всіх урочистих зборах у райцентрі, присвячених професійним святам. Особисто переконалася, що сопілкарі – улюбленці глядачів і отримують від них найбільше овацій.

Юлія Іванівна розповідає, що хоч репертуар, який можна виконувати на сопілці, дуже різноманітний, та в ансамблі переважають мелодії українських композиторів і народні. Більш яскравим і сильним звук сопілки роблять допоміжні інструменти: трикутник, гітара, контрабас. Допомагають діткам в ансамблі і викладачі музичної школи: Оксана Демедюк, Олександр Матяшук, Петро Герман. Наймолодшим сопілкарем є другокласник ЗОШ І-ІІІ ст. смт Шацьк Артем Віннічук, який буквально за тиждень влився в колектив і тепер є повноцінним його членом.

– Дуже багато діток виявляють бажання вчитися гри на сопілці. Фахівці рекомендують записуватися в музичну школу з 10 років, утім, ми набираємо і молодших. Важко тільки зразу, бо після перших уроків у вихованців може боліти голова – це від перенасичення судин головного мозку киснем. Щоб уникнути цього, потрібно виконувати спеціальні дихальні вправи або просто частіше грати на сопілці. До речі, гра на цьому музичному інструменті допомагає боротися із захворюваннями дихальної системи!, – стверджує викладач музичної школи.

Зараз ансамбль сопілкарів готується підкорювати нові творчі вершини, бо незабаром братиме участь у двох обласних конкурсах, які відбудуться в містах Ковель і Володимир-Волинський. Всім десятьом учасникам: Артему Віннічуку, Ярославі Штандер, Ілоні Янчук, Орисі Курдзябі, Богданові Малінову, Назару Кореню, Тетяні Шумук, Богданові, Вікторії, Оксані Гусейновим – перемоги!

Мирослава ЦЮП’ЯХ.