Головна Спорт 7 жовтня в Україні відбудеться перший міжнародний забіг «Гордість Нації: ветеранська десятка»

7 жовтня в Україні відбудеться перший міжнародний забіг «Гордість Нації: ветеранська десятка»

2516

Напередодні Дня захисника України, 7 жовтня у Києві вперше відбудеться забіг міжнародного формату «Гордість Нації: ветеранська десятка». Цей забіг буде проведений в рамках національного проекту ветеранського духу та єдності «Гордість Нації», що відбуватиметься  5-8 жовтня в столиці.

«Цей захід відбувається для того, щоб підняти дух нашого українського народу, щоб віддати шану ветеранам та вшанувати тих, кого з нами вже немає», – сказав Уповноважений Президента з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко.

За задумом організаторів проект підтримки захисників України має на меті вшанувати тих, хто не повернувся з війни, віддячити тих, хто став на захист Батьківщини, підтримати тих, хто після війни отримав складні поранення, каліцтва та захворювання після участі в бойових діях. Проект «Гордість Нації» – символ єдності заради перемог, який об’єднує людей, які змінюють себе, змінюють навколишній світ, змінюють країну.

«Я б хотів просити допомоги у людей, тому що таким людям, як я, дійсно дуже потрібна допомога. Бо навіть, щоб прийти сюди мені все рівно потрібна була допомога людини. У цю неділю я пробіг свій перший напівмарафон. Повірте, це реально, це можливо. Незрячі люди також це можуть», – сказав ветеран війни на Сході України Олександр Попруженко, який під час бойових дій втратив зір.

Український герой також планує взяти участь в Марафоні морської піхоти, який незабаром відбудеться в США. «Я хочу бути щасливим і я хочу жити тут і зараз. І радіти тому, що я – українець, я – живий і можу бігати. Я не хочу більше жити, як риба в акваріумі», – додав Олександр та запросив усіх ветеранів, інвалідів та учасників бойових дій разом з родинами приєднатися до марафону.

Перший заступник Міністра молоді і спорту України Ігор Гоцул зазначив необхідність системної роботи для успішної реабілітації військових АТО. «Для того, щоб взяти участь в якихось змаганнях, необхідно мати не лише сильний дух, який є в наших воїнів, а потрібна ще добра фізична підготовка. І саме для цього ми будемо на регулярній основі організовувати для них тренування», – розповів він. Зокрема, для тих, хто братиме участь у бігових та легкоатлетичних змаганнях щотижня по вівторках, будуть проходити тренування на НСК «Олімпійський».

«Це важливо для наших воїнів, щоб вони мали можливість знайти себе в новому житті й нові виклики для себе. І це важливо не лише для них, а для всіх нас – ми маємо віддати шану тим, хто нас захищає, і дати приклад, як можна вести себе в складних ситуаціях. І це найкращий приклад національно патріотичного виховання, це найкращий приклад для молоді», – зазначив Ігор Гоцул.

У свою чергу, Координатор зі спортивної реабілітації з країнами США та Великої Британії Володимир Гаврилов розповів, що ідея проведення заходу виникла після участі української команди в марафоні морської піхоти США в 2016 році. «Розмах і масштаби цього заходу настільки вразили – мета, способи і методи реабілітації американських поранених, що виникла ідея…зробити міжнародний захід на нашій території і охопити якомога більше військовослужбовців чи поранених», – зазначив він. За його словами, була проведена значна робота з партнерами зі США, Великої Британії, Данії, Литви, Грузії тощо.

«Залучення іноземців, поранених хлопців з інших країн, які пройшли таку реабілітацію, які мають такий же досвід і своїм прикладом будуть підтримувати наших хлопців – це було дуже важливо», – розповів він.

Програма проекту «Гордість Нації» включає в себе семінарські спілкування для ветеранів України від ветеранів США, перший в Україні забіг міжнародного формату «Гордість Нації: ветеранська десятка» серед чинних військовослужбовців всіх підрозділів ЗСУ та НГУ, ветеранів війни України, кадетів та ветеранів США, Великої Британії, Литви, Данії, Грузії та інших країн в рамках Київського міжнародного марафону «9th Wizz Air Kyiv City Marathons». Також відбудеться благодійний збір коштів на підтримку учасників бойових дій, які отримали інвалідність внаслідок онкозахворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті. Відбудеться також фестиваль силових видів спорту: майстер-класи для ветеранів війни від олімпійського чемпіона Олексія Торохтія, чемпіона світу з пауерліфтингу Олексія Соловйова, дворазового володаря титулу «Найсильніша людина світу» Василя Вірастюка, чемпіона світу зі стронгмену Сергія Конюшка.

В презентації проекту взяли участь Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадим Свириденко, Перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул, Учасник бойових дій, який втратив зір, учасник Марафону морської піхоти в США Олександр Попруженко, Координатор проектів зі спортивної реабілітації з США та Великої Британії Володимир Гаврилов, Голова ГО «Бігова Україна» Дмитро Черніцький, Капітан української команди на Invictus Games Олександр Писаренко.

Online-реєстрація до участі в марафоні «Гордість Нації: ветеранська десятка»

7 жовтня в Україні відбудеться перший міжнародний забіг «Гордість Нації: ветеранська десятка»