Головна Економіка Вода озера Велике Чорне гартує чемпіонів

Вода озера Велике Чорне гартує чемпіонів

6071

19-20 серпня на базі Шацької дитячо-юнацької спортивної шко­ли, що на озері Велике Чорне, від­булися міжнародні змагання з вес­лування на байдарках і каное. В ювілейному ХХХ Всеукраїнському меморіалі пам’яті чемпіонки Ук­раїни Галини Зуб взяли участь ко­манди  Івано-Франківської, Львів­ської, Рівненської, Волинської об­ластей України, а також міст Брес­та і Пінська Республіки Біло­русь – всього до 200 учасників.

Галина Зуб – майстер спорту Радянського Союзу, неодноразова призерка Спартакіади України, Спар­такіади народів СРСР, пе­ре­можниця інших важливих респуб­ліканських та міжнародних стар­тів. Її тричі обирали найкращою спортсменкою Волині. 27 вересня 1983 року на навчально-трену­ва­льному зборі у Новомосковську Дніп­ропетровської області її життя трагічно обірвалося. Відтоді змагання з веслування проводяться в Шацьку щорічно – у пам’ять про славну землячку.

Почесну місію підняття прапора доручили найдостойнішим – чем­піонці України з веслування Ілоні Кушнірук (м. Львів) та призеру чемпіонату України Івану Федчишину (смт Шацьк). Захід, ведучою якого стала Лариса Демакова, керівник апарату Шацької РДА, урочисто відкрили Сергій Сидорук, перший заступник голови Шацької РДА, Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, Сергій Віннічук, Шацький селищний голова, Роман Карпюк, голова Волинського об­ласного відділення НОК України, заступник голови Волинської обласної ради, депутат районної ради, колишній вес­лу­вальник Олександр Наумич. Завітали на свято спор­ту брат Галини Зуб Василь і сестра Любов.

Шацький селищний голова на параді-відкритті пода­ру­вав юним веслувальникам селища два човни – вони обійш­лися бюджету в 27 тисяч гривень. Пам’ять про відому ша­цьку веслувальницю присутні вшанували хвилиною мов­чання, згодом поклавши до її могили вінок з квітів.

Дводенні азартні перегони принесли в скарбничку ко­манд веслувальників десятки нагород. 10 медалей і кубків діс­талися господарям змагань – шачанам, вихованцям тре­нерів Миколи Романовича, Леоніда Цюп’яха і Василя Жипи.

2 місце в каное-одиночці завоювала на двох дистанціях (200 і 1 000 м) Вікторія Терета, 3 місце в каное-одиночці на двох дистанціях (200 і 2 000 м) виборов Богдан Лопухович, 3 місце в каное-одиночці на дистанціях 200 і 500 м зайняла Ольга Шапран. Другою в байдарці-одиночці на дистанції 1 000 м і третьою на 200 м була Софія Цю­п’ях. 2 і 3 місця від­по­відно на дис­тан­ціях 200 м і 1 000 м зай­няв у байдарці-оди­ночці Олек­сандр Лит­винчук.

Як свого часу відз­на­чила сестра Галини Зуб – майстер спорту з веслування, відомий на Волині тренер Любов Клімова, на озері Велике Чорне дуже важка вода, проте саме вона гартує місцевих чемпіонів України і Європи, якими пишається Шацька спортивна школа.

Мирослава ЦЮП’ЯХ.