Головна Культура Відбувся фестиваль «Три празники в гості»

Відбувся фестиваль «Три празники в гості»

2946

За доброю традицією, 14 січ­ня, на свято Василя Великого, в Шацьку відбувся фестиваль новорічно-різдвяної пісні «Три празники в гості». Щирі україн­ські хазяї Ніна Вирович і Степан Левчук зустрічали ватаги ко­лядників і щедрувальників навстіж відчиненими дверима своєї господи (Шацького місь­кого будинку культури), аро­матом щойно спечених пирогів, а також вітаннями й колорит­ними місцевими жартами.

У святковому дійстві взяло участь 18 творчих колективів із 13-ти населених пунктів Шацького району. Дорослі, діти, відомі в районі ансамблі «Гор­лиця», «Лісова пісня», «Мо­ло­дички», учні та викладачі Ша­цької дитячої музичної школи колядували, щедрували, ново­на­родженого Христа прослав­ляли, зі старим Новим роком і Василем вітали, посівали зер­ном, демонстрували яскраві різдвяні атрибути і навіть козу водили. На сцені прозвучали як відомі в Україні обрядові пісні зимового циклу, так і унікальні, записані від старожилів краю.

Глядачів та учасників дій­ства привітали зі святами Сер­гій Віннічук, голова Шацької районної ради, та Оксана Юхи­мук, в.о. начальника відділу культури Шацької РДА. Малень­ких колядників господарі при­гощали солодощами й пиріж­ками, а старшим Оксана Михай­лівна ще й оголосила подяки – за активну участь у заході.

Завершився фестиваль спільним виконанням однієї з найбільш відомих українських колядок «Добрий вечір тобі, пане господарю».

Мирослава ЦЮП’ЯХ.