Головна Політика Відбулось засідання штабу з підготовки Володимирсько-Волинської громади до зими

Відбулось засідання штабу з підготовки Володимирсько-Волинської громади до зими

65

19 вересня міський голова Ігор Пальонка очолив чергове засідання штабу з підготовки міського комунального господарства до осінньо-зимового періоду.

«Ми вже переживали досвід непростого опалювального періоду 2022-23 років, який показав усі наші недопрацювання, але їх постарались вирішити. Наступна зима була легшою, хоч також були певні виклики та загрози. За інформацією центральних органів влади, цьогорічний сезон буде непростий, тож мусимо врахувати досвід попередніх років, щоб організувати роботу так, аби мешканці громади не відчували ніяких незручностей. Закликаю налаштуватись на нелегкий період і зробити все, щоб пройти його злагоджено. Погода дозволяє і ще є час щось поправити», – зазначив на початку зустрічі Ігор Пальонка і надав слово представникам усіх комунальних установ міста.

Керівник КП «Полігон» Володимир Собіпан доповів, що повністю заготовлено пісок, а до 1 жовтня підприємству мають поставити сіль. Є 120 тон піщано-сольової суміші, її заготівлю продовжать до 15 жовтня. Снігоочисної техніки достатньо. 23 міські і 24 сільські вулиці громади підсипано і прогрейдеровано. Закуплено 2035 тон щебенево-піщаної суміші. Замінено 1500 метрів лінії електропередач, є в запасі світильники, система керування зовнішнім освітленням, яку можна вмикати з будь-якого гаджету, у місті працює.

Принагідно Ігор Пальонка зазначив, що, з початком навчального року, при зменшенні світлового дня, слід буде раніше вмикати вуличне освітлення – щоб діти не вертались зі школи додому темними вулицями.

Перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук пояснив про складну ситуацію з фінансуванням дорожніх робіт, адже служба автомобільних доріг зараз не має коштів. Тож Ігор Пальонка доручив заздалегідь підготувати відповідні листи на адресу фермерських господарств та більших місцевих підприємств, щоб, за потреби, могли допомагати із розчищенням доріг від снігу.

Про готовність тепловиків говорив в.о. начальника установи Сергій Приступа. Замінено 220 метрів зношених труб, проведено ремонти дахів окремих котелень, роботи зі встановлення приладів для автоматичного увімкнення резервних джерел живлення, добігає кінця реконструкція двох котелень. Населення боргує підприємству 7,5 млн грн, бюджетні установи – майже пів мільйона, з них КЕВ – 447,2 тис. грн. У самого КП «Володимиртепло» відсутня заборгованість за спожитий у минулому сезоні газ, електроенергію. Вже заготовлено 10 тисяч 725 кубічних метрів твердого палива, з них 9030 – дров, решта – щепа. Є бензин та дизельне паливо для генераторів.

Ведуться перемовини з «Нафтогазом» щодо постачання газу. Ліміти цьогоріч зменшені на 11%. Є сподівання, що заходи з переведення котелень на тверде паливо дадуть можливість у ці ліміти вкластись. Встановлення генеруючої установки на території однієї з котелень міста заплановано на кінець жовтня.

Головний інженер КП «УЖК» Павло Коробейніков відзвітував, що силами працівників відремонтовано 35 під’їздів, проведено поточний ремонт покрівлі площею 950 метрів квадратних, ремонт електромереж, замінено окремі ділянки трубопроводу на теплових та мережах водовідведення, замінено двері у трьох під’їздах, проведено додаткову ізоляцію внутрішньобудинкових мереж опалення – робили усе можливе, щоб мінімізувати втрати тепла. В УЖК є залишки піщано-сольової суміші для посипання тротуарів на прибудинкових територіях, до кінця місяця очікуються поставки солі, якої має вистачити на всю зиму. Техніки для прибирання території на підприємстві немає.

На обслуговуванні підприємства 50 ліфтів, що потребує значних капіталовкладень, без проведення капітального ремонту подальша експлуатація восьми ліфтів у місті буде неможливою.

Сергій Луцюк, директор КП «Володимирводоканал», розповів про ремонт водопровідних мереж у селах громади. У місті замінено ряд засувок, щоб можна було оперативно перемикати споживачів і перекривати проблемні ділянки водопроводу, замінено частину мереж на вулицях Чорновола, Северина Наливайка, на перехресті Генерала Шухевича та Князя Олега. Змонтовано огорожі на міських свердловинах. Основну увагу нині приділяють будівництву водопроводу в районі вулиць Зимнівської, Братковського та ін. Хочуть встигнути за сприятливої погоди під’єднати якомога більше споживачів.

Водоканал забезпечено резервними джерелами живлення: є 5 дизельних і один бензиновий генератори, заготовлено 5 тон пального. На випадок блекауту – не цілодобово, але за графіком – воду подавати будуть. У п’ятиповерхівки – тільки до 3-4 поверхів. Дев’ятиповерхові будинки, завдяки підвищувальним станціям, матимуть воду і на верхніх поверхах. Якщо буде потреба, запрацюють і всі вуличні колонки.

Директорка КП «Троянда» Ольга Ломанська пояснила, що на підприємстві  заготовлено близько 60 кубів дров на опалення теплиць, проведено перевірку димарів, профілактику котлів. Готовий до роботи трактор з щіткою і відвалами, генератор. Готується висадковий матеріал на весну. Є запаси пального.

У всіх закладах управління з гуманітарних питань проведено гідровипробування системи теплопостачання, доповіла керівниця управління Оксана Бігун, перевірено генератори, якими забезпечено всі установи, пального має вистачити до закінчення бюджетного року. Завезено 140 тон торфобрикету для опалювання ліцею та садка села Суходоли, закладів культури. У двох міських ліцеях проведено  ремонт даху, до 1 листопада заплановано завершення ремонтних робіт у басейні. Міський голова наголосив на важливості прискорити реставраційні фасадні роботи у музеї.

Провідний інженер ТМО Ігор Шпур розповів, що в установі відбувся ремонт системи опалення окремих корпусів, загальна кількість замінених труб становить 488 метрів погонних. Гідровипробовування пройшло успішно, генератори у задовільному стані, пальним забезпечені на сім днів. Відновлено роботу свердловини, підготовка якої також підходить до завершення. На відсотків 90-95% установа до зими готова.

Ігор Пальонка нагадав про випадки ще з минулого опалювального періоду, коли люди скаржились на занадто високу температуру у палатах. Тому закликав до економії енергоресурсів, адже саме з міського бюджету оплачуються комунальні послуги медичної установи.

Про готовність до зими стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування звітувала керівниця установи Інна Мацьоха. Є два генератори, на залишку – 188 літрів палива, додатково заплановано кошти на поповнення запасів, адже на території установи немає можливості зберігати великі об’єми пального. Іде заготівля овочів та фруктів, консервації. Працівники відділення соціальної допомоги вдома постійно проводять моніторинг потреб підопічних на предмет забезпечення твердим паливом тощо.

Представники абсолютно усіх комунальних установ нарікали на нестачу працівників. Обговорювали на засіданні і їх бронювання.

Наприкінці зустрічі Ігор Пальонка закликав усіх до співпраці, взаємодопомоги, аби пройти зиму злагоджено і забезпечити нормальне функціонування міста за будь-яких умов.