Головна Політика «Прозорість та підзвітність»: в ОДА заслухали звіт діяльності дорожніх служб Волині

«Прозорість та підзвітність»: в ОДА заслухали звіт діяльності дорожніх служб Волині

98

Начальник ОВА Юрій Погуляйко провів чергове засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність». Під час наради заслухали звіт про діяльність та публічні закупівлі у 2024 році Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області, а також ДП «Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області».

Як повідомив начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області Анатолій Посполітак, у зв’язку з воєнним станом відмінене таке поняття як «капітальні видатки». Всі кошти виділяються лише на експлуатаційне утримання доріг державного значення та на митні переходи. Відповідно усі тендери проводять лише за цими двома напрямками.

«Всі тендери, які ми маємо оголошувати спочатку подаємо в агентство. Агентство їх перевіряє, а тоді ми їх маємо право проводити. За 2024 рік була оголошена 41 закупівля на суму 1,7 млрд гривень. У цьому році ми оголосили тендери по експлуатаційному утриманню доріг державного значення. Контракт укладається на два роки. Відповідно тому такі великі суми», – пояснив Анатолій Посполітак.

Загалом за результатами проведених торгів укладено 24 договори на суму 72 млн гривень. Найбільші договори заключили щодо митних переходів. Не відбулося 12 закупівель на загальну суму 13 млн гривень.

За 2024 рік було подано 4 скарги до антимонопольного комітету. Всі скарги стосувались послуг з комплексного утримання міжнародного пункту пропуску через державний кордон «Ягодин -Дорогуськ».

Щодо діяльності ДП «Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області», то директорка підприємства Оксана Грицюк повідомила, що згідно ЗУ «Про Державний бюджет України на 2024 рік»  фінансування ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, зокрема, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам, у 2024 році не передбачені. А фінансування робіт у 2024 року здійснюється за рахунок залишку субвенції.

Так, передбачено 49,6 млн гривень. Наразі залишки субвенції, за словами керівниці, всі вичерпані. Однак, завдяки співпраці з місцевими громадами у 2024 році на роботи виділено 17 млн гривень. Таким чином упродовж року проведено 2 закупівлі. Йдеться про закупівлю послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Камінь-Каширського району, протяжністю 655 км, на суму понад 38 млн гривень. А також закупівлю послуг з поточного ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 030532 /Т-03-09/-Веснянка-Звірів-Романів-/Н-22/-Романів-Воротнів-Лище-/М-19/ км 28+200 – км 32+100 (окремими ділянками), виконання якого планується проводитись у 2024-2025 роках.

Окрім цього, наразі на стадії розгляду тендер на експлуатаційне утримання доріг Луцького району. Очікувана вартість – понад 55 млн гривень. Виконання робіт планується проводитись у 2024-2025 роках. Дороги інших районів утримуватимуться за проведеними у 2023 році тендерами.