Головна Культура Ансамбль «Промінь» представляв Ковель на обласному онлайн-фестивалі

Ансамбль «Промінь» представляв Ковель на обласному онлайн-фестивалі

1594

Нещодавно відбувся обласний онлайн-фестиваль повстанської та стрілецької пісні «За волю України».

Ковель на ньому представляв народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Промінь» народного дому «Просвіта». Колектив порадував цікавим репертуаром і гарним виконанням.

Історія фестивалю розпочалась у перші роки незалежності. Мистецьке дійство приурочене одній героїчній події національно-визвольних змагань, яка сталась 77 років тому – битві чоти Української Повстанської Армії з понад півтора тисячною навалою гітлерівської армії. Під стінами монастиря загинуло 29 молодих повстанців. Втрати ворога (за різними джерелами) оцінюються у 540 солдат, які були убитими та понад 700 — поранені.

«Битва вояків УПА у Новому Загорові, – писав у книзі «Бій під стінами храму» Петро Боярчук, – то був приклад відваги і самопожертви. Відлуння того бою гуде понині в пам’яті людській і жалобою поминальних дзвонів, і Благовістом на славу героям».

Слухаючи повстанські і стрілецькі пісні у виконанні волинських аматорських колективів, гуртів, окремих виконавців, які брали участь у фестивалі, по-новому пізнаєш і відчуваєш глибину їх змісту і значимість.