Головна Культура «Небесний фотограф»: у Луцьку презентували фотовиставку загиблого волинського захисника Максима Бурди

«Небесний фотограф»: у Луцьку презентували фотовиставку загиблого волинського захисника Максима Бурди

718
роботи загиблого військового, фотографа, ковельчанина Максима Бурди представили його рідні в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків
роботи загиблого військового, фотографа, ковельчанина Максима Бурди представили його рідні в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків

Презентація фоторобіт відбулась вп’яте. Сьогодні у Луцьку роботи загиблого військового, фотографа, ковельчанина Максима Бурди представили його рідні в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Вшанувати пам’ять і талант воїна-фотографа прийшло надзвичайно багато людей.

«За кожною подією та кожним реченням стукає його серце»

Відкривала виставку мистецтвознавець Зоя Навроцька. Вона ознайомила присутніх із біографією 25-річного Максима Бурди, який встиг залишити яскравий слід в історії свого міста.

Народився Максим 1997 року у Ковелі. Цікавився фотографією ще зі школи, а вже в 9 класі відзняв свої перше весілля в якості фотографа.

Навчався у Національному університеті «Острозька академія» на журналіста. Свою дипломну роботу присвятив воєнній фотографії. По завершенню навчання працював фотографом, зокрема весільним. Любив засвідчувати у світлинах людську взаємодію, показувати їх історію через фото.

Окрім хобі, що переросло в роботу, Максим Бурда був активістом свого міста. Разом із друзями-однодумцями він був учасником Молодіжної ради Ковеля. Став співзасновником хабу «Ватра – правильний простір». Займався просвітницькою роботою та національно-патріотичним вихованням із молоддю.

Разом з тим, під час відносного миру в країні – Макс готувався до війни. Вже у 2019 році молодий чоловік вступив до лав тероборони. І в перший день повномасштабного вторгнення пішов добровольцем захищати країну.

«У кожному фото – видно Максима»

Організаторами виставки є найрідніші люди полеглого воїна. Мама Максима та його кохана дівчина Марія Лукашук, які вже вп’яте втілюють мрію Макса – його персональну фотовиставку робіт.

«Я впевнена, що сьогодні Максим разом із нами. З неба він бачить свої найкращі кадри», – тендітна Марія сповнена світла і рішучості, коли розповідає про небесного Фотографа. Вона отримала посилання із фото, які Максим продовжував робити та обробляти у вільний від бойових завдань час, за кілька днів до його загибелі.

Фото, які тепер представлені на виставці, якнайкраще розповідають, яким був Максим Бурда.

«Найбільше він любив життя», – підтверджують його друзі із Острозької академії та побратими, яких він знімкував найбільше в останні місяці свого життя.

Життєрадісний, завжди усміхнений, Максим – максималіст, який прагнув найкращого результату та найліпшого від життя. Він загинув 26 січня 2023 року у битві за схід під час виконання бойового завдання. За 4 дні після того йому мало б виповнитись 26 років. 14 березня 2023 посмертно нагороджений Президентом України орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Дякую за твій подвиг. Назавжди у серці», – допис, залишений одним із відвідувачів під час виставки. В день відкриття у Луцьку зал був переповнений людьми, багато з них не стримували сліз. Та в той же час усі представлені фотороботи Максима – дуже життєствердні.

Недарма його позивний був «Фотограф», адже навіть під час війни він бачив красу життя. Життя, що ми маємо такою ціною.

Дякуємо Музею сучасного українського мистецтва Корсаків та департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА за організацію, волонтерську допомогу та сприяння у втілення мрії Максима Бурди, яка стала реальністю.

Виставка робіт «Небесний фотограф» триватиме у Луцьку до 30 липня. Запрошуємо волинян та гостей міста відвідати експозицію особисто. Про таких людей, як Максим, повинно знати якомога більше людей.