Головна Культура Ростань – це не край світу, це серце України

Ростань – це не край світу, це серце України

5572

«За народним звичаєм стрічаєм, як здавен ведеться на віку, ми гостей пшеничним короваєм на чудовім тканім рушнику», – з такими словами діти в національному вбранні вітали односельчан і гостей традиційного щорічного творчого звіту аматорських колективів та окремих виконавців «Моя кохана, єдина ненька Україна», присвяченого 25-й річниці Незалежності України, який відбувся 21 травня в клубі с. Ростань. Господиня закладу, завідувач Лариса Глушкова, організовуючи свято, подбала про те, щоб приміщення клубу, в ремонт якого давно не вкладалися кошти, приємно вразило селян. Жовто-блакиті кольори сцени, національний прапор, гірлянди вишитих рушників – від старовинних до сучасних; фото-слайди на великому екрані, виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва, представлених місцевими майстрами та рукодільницями. Усе це налаштовувало глядачів на приємні хвилини відпочинку і гарний настрій.

Присутня на святі Мирослава Кликоцюк, Ростанський сільський голова, з вдячністю прийняла від діток запашний коровай, побажавши учасникам творчого звіту вдалих виступів. І вже після благословення отця Олександра Кликоцюка, настоятеля Свято-Георгіївського храму с. Ростань, сцену клубу заполонили зовсім маленькі, молоді і зрілого віку артисти-аматори. Знаково, що розпочався концерт виконанням гімну села Ростань на слова Таїсії Вовк і музику Василя Жука. Учасники вокального ансамблю продемонстрували велику любов до свого маленького села на кордоні, раз у раз наголошуючи, що Ростань – це не край світу, а серце України. Далі свій спів дарували односельчанам Вікторія Глушкова, Катерина і Софія Лукашуки, Катерина і Вікторія Лобови, Юлія та Олександр Вирвичі, Тетяна Божук, Дарина Вирвич, Валерія Лозовицька, Оксана і Віталій Вирвичі, Віктор Саць, а також гурт «Мальви». Повеселили глядачів дві майстерно зіграні сценки: «П’яний чоловік» (Світлана Сивоха, Світлана Корчук) і «Виконком» (Таїсія Вовк, Світлана Корчук). У другій в жартівливій формі артисти розповіли про всі проблеми села, які болять і людям, і сільській владі. Аматори колоритно відтворили на сцені композицію «Ой на Красному борочку» – всі мали в руках сплетені місцевими майстрами кошики і гілочки чорниці, співаючи про те, якими щедрими дарами природи радують їх місцеві ліси.

Частина творчого звіту була присвячена захисникам України – воїнам АТО. Були пошановані місцеві атовці – Андрій Дрозд, Олександр Ткачук та Ігор Жук. А хвилину мовчання присвятили тим тисячам українських воїнів, які поклали свої життя на вівтар незалежності держави. Завдяки молитвам духовенства і небайдужих людей бійці села Ростань і всього Шацького району є сьогодні живими і здоровими. Їм, солдатам, ростанські аматори присвятили ліричну композицію, пісню-молитву і навіть реп.

Не лише щирі оплески глядачів, а й слова вдячності від Мирослави Кликоцюк і директора Шацького районного Будинку культури Валентини Ханзерук стали визнанням таланту аматорів, які розважали жителів с. Ростань яскравим двогодинним концертом. Завершилося свято феєрверком із жовто-блакитних кульок та частуванням гостей заходу солодким короваєм.

Мирослава ЦЮП’ЯХ.