Головна Культура Розвиток кіноіндустрії Волині: у Луцьку підписали Меморандум між Волинською облдержадміністрацією, Одеською кіностудією...

Розвиток кіноіндустрії Волині: у Луцьку підписали Меморандум між Волинською облдержадміністрацією, Одеською кіностудією та Волинською кінокомісією

1363

29 жовтня 2021 року, за ініціативи Волинської кінокомісії та підтримки облдержадміністрації, в обласному центрі провели благодійний захід, спрямований на підвищення кінопривабливості регіону.

Зокрема, під час світського рауту відбувся допрем’єрний показ фільму «Чому я живий» та підписання Меморандуму про співпрацю між Волинською облдержадміністрацією, Одеською кіностудією та Волинською кінокомісією.

Волинську обласну державну адміністрацію представляв за дорученням голови ОДА його заступник Андрій Ярмольський.

«Важливо те, що ми хочемо, аби кіно розвивалося. І розвивалося не на папері, а в реальному житті. Ідея виникла десь місяць тому, коли ми Сергієм Шараєвським (заступник ГО «Волинська кінокомісія», – авт) та Мар’яною Сорочук зустрілися в Києві на Kyiv Media Week і домовилися розвивати це, аби Луцьк також став центром кіноіндустрії», – розповів Андрій Ярмольський.

Адже, за словами заступника голови ОДА, кіно – це не тільки культура, це й економіка. Бо показ у фільмі Луцька та прекрасної мальовничої Волині сприятиме промоції міста та області загалом.

«Більше того, у 2029 році у виповниться 600 років з’їзду європейських монархів у Луцькому замку. Оргкомітет з відзначення цієї дати вже створено. Голова Волинська обласна державна адміністрація Юрій Погуляйко висловив чудову ідею – зняти фільм про з’їзд. Для нас це гарна можливість розвивати кіноіндустрію на Волині. Тож при відкрию завісу – ми хочемо відкрити філію Одеської кіностудії на Волині, зокрема тут у нас, в Луцьку», – відзначив Андрій Ярмольський

Щоби це стало можливим – підписали Меморандум про співпрацю між Волинською облдержадміністрацією, Одеською кіностудією та Волинською кінокомісією. Свої підписи поставили керівниця ГО «Волинська кінокомісія» Мар’яна Сорочук, голова правління Одеської кіностудії, член Національної спілки кінематографістів України і генеральний продюсер фільму «Чому я живий»  Андрій Осіпов та заступник голови ОДА Андрій Ярмолький.

За словами волинського режисера, заступника голови ГО «Волинська кінокомісія» Сергія Шараєвського, перед ними стоїть подвійне завдання: зацікавити потенційних кіновиробників та продюсерів перевагами Волинської області, такими як природа, архітектура, автентичністю локацій та познайомити волинського глядача із українським кінематографом.

«Кіно зосереджене у великих містах – Київ, Одеса, Львів. З іншого боку, локації там вже вичерпуються і потрібно шукати гарні локації по всій Україні. Нам треба спіймати цей шанс і представити Волинь», – переконаний волинський режисер.

Відтак, усі учасники заходу мали можливість переглянути допрем’єрний показ фільму «Чому я живий» та поспілкуватись із творчою групою фільму. До слова, картину, котра вийде у прокат 4 листопада, знято за автобіографічним оповіданням письменника та драматурга Євгена Митька «Тепер я турок, не козак…». Митько написав сценарій фільму наприкінці 90-х, та понад 20 років чекав на реалізацію сценарію у режисурі Віллена Новака. Також стрічка є переможцем Одинадцятого конкурсного відбору Державного агентство України з питань кіно.

Опісля перегляду присутні мали унікальну можливість творчої зустрічі з авторами та акторами фільму.

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації