Головна Культура «Симфонія Криму» прозвучала у Луцьку

«Симфонія Криму» прозвучала у Луцьку

492

Дійство відбулося 15 серпня у Волинському академічному українському обласному музично-драматичному театрі ім. Тараса Шевченка.

Під час концерту прозвучала симфонічна музика сучасної кримськотатарської композиторки Ельвіри Емір у виконанні Національного президентського оркестру під орудою Ділявера Османова, а також поезія польського класика Адама Міцкевича («Кримські сонети» в перекладі Максима Рильського), написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом. У фінальній частині концерту прозвучала Ода «О, мій святий народе!» у виконанні оркестру разом зі зведеним хором.

Окрім того, «Симфонія Криму. Повернення» має візуальну частину, яка акцентує на ключових подіях життя кримськотатарського народу за останні більш як 200 років.

Волиняни мали змогу не лише насолодитися кримськотатарською академічною симфонічною музикою високого ґатунку, але й відчути єдність країни, відкрити двері до недоступних сьогодні, через тимчасову окупацію Криму РФ, – культурних скарбів півострова.

До слова, захід організували Міністерство культури та інформаційної політики України, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим та Меджліс кримськотатарського народу. Проєкт приурочений до 10-ї річниці спротиву окупації Криму та 80-х роковин депортації кримськотатарського народу.