Головна Культура У Ковелі презентували виставку «Прапори Незалежності»

У Ковелі презентували виставку «Прапори Незалежності»

585

Ковельський історичний музей підготував тематичну виставку «Прапори Незалежності», яку можна оглянути у виставковій залі галереї мистецтв.

В експозиції — 23 знамена. Це – Державні Прапори України, політичні та бойові стяги. Більшість експонатів представлена з колекції історичного музею. Частину з них передали волонтери «Птахи Люблинця», а ще тут є прапор, що зберігається у міській раді, з острова Зміїний.

Кожен стяг має свою історію. Вони розповідають про важливі події та людей, які залишили тут свої написи і тих, хто передав знамена у музей.

Одним із найдавніших є прапор Ковельської міської організації Народного Руху України “За Перебудову”, який був частинкою “живого ланцюга”, організованого в день відзначення 71-ї річниці Акту Злуки ЗУНР та УНР.

У серпні 1990 року  було освячено та піднято у Ковелі національний синьо-жовтий прапор. У першу ж ніч його пошматували вандали. До наших днів збереглась лише його частинка, яка і представлена до огляду.

На виставці показані стяги, що супроводжували українців під час «Помаранчевої революції» та революції Гідності.

Є тут прапор команди України з міжнародних спортивних змагань в паралімпійському стилі «Ігри нескорених», які проходили у 2018 році в Австралії.

Також у виставковій залі представлені бойові прапори Української добровольчої армії, 4-ї аеромобільної десантної роти 95-ї окремої аеромобільної десантної бригади «Ведмеді» (привезений з Краматорська), 299-ї бригади тактичної авіації Національної Гвардії України та інші.

Особливо цінними є прапори, де військові залишили свої підписи та побажання. На превеликий жаль, багатьох з них уже немає серед нас.

На знак пам’яті про загиблих ковельчан – свого єдиного сина Єгора та чоловіка Юрія, Оксана Лобанова передала в музей прапор десантно-штурмових військ ЗСУ з написом «Ніхто, крім нас!», що був подарований Одеською військовою адміністрацією Єгору Лобанову, а також прапор Сил спеціального призначення ЗСУ з відомим висловом князя Святослава «Іду на Ви».

Варто згадати і про бойовий прапор полку «Азов». У музей його передав ковельчанин Олександр Філон з позивним «Вірний», який загинув поблизу міста Бахмут на Донеччині.

Ознайомитись з експозицією можна у виставковій залі Ковельського історичного музею, що знаходиться за адресою: вул. Незалежності,89.

Василина Столярчук,

науковий співробітник

Ковельського історичного музею