Головна Культура У Ковелі вшанували пам’ять Івана Франка

У Ковелі вшанували пам’ять Івана Франка

579

Іван Франко був одним із перших, хто вдивлявся в майбутнє України з державницької позиції. Він бачив народ, який виборює свої національні права, пророкував неминучість визволення України з-під імперського гніту і не сумнівався, що питання самостійної української держави «ввійде на порядок денний політичного життя Європи і не зійде з нього, поки не реалізується».

Велет думки закликав українців здобувати знання, гартувати волю, наповнювати серця любов’ю до свого народу і виявляти цю любов «невтомною, тихою працею». Своєю науковою, духовною, літературною, політичною, видавничою і просвітницькою роботою Іван Франко практично реалізовував свою політику культурного націоналізму.

Ми живемо в час, коли здійснюються передбачення письменника. Попри нелегкі випробування, українці мають виконати його заповіт – не піддаватися зневірі, уперто боротися за свій дім – свою державу. Бо інакше:

«Невже задарма стільки серць горіло

До тебе найсвятішою любов’ю,

Тобі офіруючи душу й тіло?

Задарма край твій весь политий кров’ю

Твоїх борців?».

В публічній бібліотеці відбувся захід, приурочений 168-ій річниці від дня народження видатного поета. Читацька спільнота міста вшанувала нашого національного генія. Присутні переглянули відеолекторій «Іван Франко – будівничий української державності», авторську програму Олега Криштопи із серії «Машина часу», присвячену великому мислителю, прослухали пролог із поеми «Мойсей» у виконанні кобзаря Василя Литвина.