Головна Культура У Луцькій міській територіальній громаді працюють над інвентаризацією пам’яток

У Луцькій міській територіальній громаді працюють над інвентаризацією пам’яток

1205

Відділ охорони культурної спадщини продовжує роботу на території громади із об’єктами культурної спадщини. Наразі вона триває у двох основних напрямках: інвентаризації пам’яток та укладання охоронних договорів.

9 листопада оглянуто об’єкти культурної спадщини у селах Іванчиці, Шепель та Озденіж. Серед них: церква Казанської Богоматері в Озденіжі, пам’ятник землякам в Іванчицях, братська могил радянських воїнів та Успенська церква у селі Шепель.

Церква у селі Озденіж є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона була збудована в другій половині ХІХ століття, хоча фундамент був закладений ще наприкінці XVIII століття. Храм циліндричний, в його основі – круговий фундамент з виступами. Висота – приблизно 25 метрів. Мистецьку та культурну цінність має комплекс іконостасу. Озденізька церква-ротонда є дуже виразною за своєю архітектурою, подібних до якої на території історичної Волині є дуже мало.

Успенська церква у селі Шепель є пам’яткою архітектури національного значення. Вона складається із двох частин, зведених в різні століття. Храм розташований на місці ще давнішої церкви. В інтер’єрі збережені давні ікони. Церква має широку двоярусну дзвіницю. Основний об’єм храми – тридільний, що притаманно українській церковній традиції.

Протягом 2023 року подібні виїзди для моніторингу об’єктів культурної спадщини вже відбулися в села Прилуцьке, Дачне, Боголюби, Милуші, Княгининок. За результатами укладено три охоронні договори.

 

Відділ охорони культурної спадщини