Головна Культура У Луцьку стартував проєкт, присвячений відродженню фольклору на українсько-польському прикордонні

У Луцьку стартував проєкт, присвячений відродженню фольклору на українсько-польському прикордонні

862

16 березня у Палаці культури міста Луцька відбулася стартова конференція проєкту «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні», який реалізовують департамент культури Луцької міської ради, Луцька музична школа №1 імені Фридерика Шопена та Школа у Волі Ухруській (Республіка Польща).

Ця зустріч стала початком серії заходів, які відбудуться на Волині та в Польщі з метою привернення уваги до фольклорної спадщини – її збереження, примноження та передачі майбутнім поколінням.

 

Учасників конференції привітала заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк. Перебуваючи у відрядженні, вона знайшла можливість звернутися до присутніх телефоном. Ірина Іванівна зазначила, що спільні проєкти нашої громади, пов’язані з культурою, завжди цікаві та цінні. І символічно, що проєкт, присвячений відродженню фольклору, відбувається саме зараз. Адже війна ведеться не лише за території, політичну, економічну і соціальну незалежність, а й за нашу мову, культуру, національну ідентичність. “Сподіваюся, що кожен учасник і партнер проєкту в тих дослідженнях і заходах, які ми з вами будемо проводити, знайде щось своє, кожен відтворить частинку своєї історії, своєї спадщини, яка стане надбанням для наших майбутніх поколінь”, – сказала Ірина Чебелюк.

 

На конференцію завітали також віцеконсул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Матеуш Маршалек, начальник управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Луцької міської ради Анна Вінцюк, представники обласної військової адміністрації.

 

Модератором заходу виступила директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

 
 

Презентувала проєкт його координатор Катерина Нагірська. За її словами, в ході реалізації проєкту зібраний пісенний матеріал буде записаний і зацифрований. Текстові матеріали – систематизовані та опубліковані в друкованому та електронному альбомах. Аналогічним чином у друкованому та електронному варіантах створять туристичну мапу фольклорної спадщини української та польської територій. Луцькі учні – учасники проєкту – цього літа зможуть побувати в етношколі у Волі Ухруській, після чого у Луцьку та в польському місті-партнері відбудеться фестиваль “Етнокультура – сила, що нас єднає”.

 
 

У межах проєкту, який фінансується Європейським Союзом в рамках Програми транскордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна 2014-2020”, будуть також придбані автентичні музичні інструменти та виготовлені етнічні костюми для творчих колективів Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена.

 

 

Управління інформаційної роботи міської ради

(777904, 777946, 724727, 777937)