Головна Культура Тиждень дитячого читання – з волинськими поетами Надією Гуменюк та Василем Геєм

Тиждень дитячого читання – з волинськими поетами Надією Гуменюк та Василем Геєм

3164

Традиційно на Волині в перший місяць весни у біблі­отеках проходить Всеукра­їн­ський тиждень дитячого чи­тання. Приємно, що цьогоріч він стартував у Шацьку. 18 бе­резня в рамках цього пізна­вального заходу її величність Книга зібрала в актовому залі Шацького лісового коледжу декілька десятків школярів району. Це свято завжди згур­товує дітлахів, з ним пов’язана радісна творчість і серйозна розмова про книги, розважальні ігри, вікторини, конкурси та спілкування з друзями, знайом­ство з відомими літераторами і просто чудовий відпочинок. Так було і цього разу. Цікавими доповненнями до масових заходів стали зустріч з відо­мими волинськими літерато­рами Надією Гуменюк та Васи­лем Геєм, а також виставка новинок дитячої літератури.

«Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає» – це гасло тижня дитячого читання було на вустах у всіх почесних гос­тей свята, які благословили дітей на подорож у світ ціка­вого й незвіданого: Наталії Гранич, директора Волинської обласної бібліотеки для дітей, Лариси Васейчук, керівника апарату Шацької РДА, Оксани Юхимук, в.о. начальника від­ділу культури, Валентини Гірич, директора Шацької ЦБС.

– Двері в світ казок і пригод відчинено! Вас, дітки, чекають зустрічі з книгами й улюб­ле­ними героями. Читайте й насо­лод­жуйтеся. Станете освіче­ними, розумними і тоді ніхто нас, українців, не зможе перемогти! – такими словами пані Наталія звернулася до школярів. А щоб ще більше зацікавити дітей, подарувала Шацькій бібліотеці для дітей новенькі книги.

Знайшли спільну мову з дітьми і гості-літератори. Надія Гуменюк презентувала шацьким чита­чам свою книгу «Шуршик В. та інші: Казки з Яринчиного саду», за яку минулого року отримала звання лауреата Всеукраїнської премії імені Лесі Українки. Василь Гей згадав своє босоноге ди­тинство по сусідству з Шацьком – у с. Заболоття Любомль­сь­ко­го району. «Тут близенько, пере­бігти через ліс – і вже моя мала батьківщина!» – жартував поет. Відомі волиняни читали поезії про рідне Полісся, любов до Укра­їни, цитували власні твори, чим особливо зацікавили школярів. Після завершення свята юні чи­тачі й бібліотекарі змогли прид­бати книги з авто­графами пое­тів, які їх найбільше зацікавили.

Найцікавіше для дітей по­чалося тоді, коли на сцену ви­летіла на мітлі Баба Яга (Софія Цюп’ях), вийшли шанувальники книг Оля Шапран і Діана Жур, юні ведучі Микола Львович і Оксана Балюк, коли залунали дзвінкі голоси Наталії Паламарук та учас­ників во­кального колективу «Бемольки» (Шацький БДЮТ, керівник Галина Хомяк). Юні глядачі навперебій давали відповіді на питання, відгадували загадки, змагалися, хто перший назве літературного героя. Вони довели, що люблять читати і дружать з книгою. З рук Надії Гуменюк і Василя Гея кращі читачі Шацького району отри­мали грамоти і чудові по­дарунки – книги.

Зараз діти мають можли­ві­сть читати гарні вітчизняні і за­рубіжні книги. А наші біблі­отекарі їм завжди допомагають підіб­рати найкраще. І прорекла­му­ють, і порадять, і зацікавлять. Яскравий тиждень дитячого чи­тання організували для учнів шкіл завідувач Шацької районної бібліотеки для дітей Світлана Бляшук, бібліотекар Тетяна Редь­ко, методист Шацької ЦРБ Наталія Яльницька, інженер-програміст Дмитро Омелянюк. Орга­нізатори вдячні за допомогу керівництву і працівникам Шацького районного Будинку культури, Шацького БДЮТ, а також  директору Шацького лісового коледжу Ігорю Жмурку – за надане приміщення для проведення свята.

Мирослава ЦЮП’ЯХ.