Головна Культура Районні аматори сцени з Шацька виступили на «Берегині»

Районні аматори сцени з Шацька виступили на «Берегині»

9194

10 серпня в Луцьку урочисто відкрився VIII Міжнародний фес­тиваль українського фольклору «Берегиня». У дійстві взяли участь 32 колективи з інших областей та з-за кордону, а також фольклорні колективи з Волині.

Пісенний фестиваль, що об’єднав козацькі та повс­танські пісні, відбувся в трьох локаціях: у Луцьку – «Волинь, бла­гословенна ти в віках», Берестечку (Горохівський район) – «Козацька слава у віках» та в урочищі Вовчак (Турійський район) – «Вовчак – Волинська січ» та «Ми – нащадки своїх героїв».

Першого дня фестивалю Шацький район представляв аматорський колектив «Острів’яночка» клубу с. Острів’я (ке­рівник Валентина Карамач).

Кожен район облаштував на вулиці Лесі Українки облас­ного центру власний етнографічний майданчик, прикрасивши його народними виробами, квітами, овочами, фруктами та старовинними речами побуту.

Шачани відтворили обійстя «Рибальське подвір’я», яке представив Шацький районний Будинок культури. Прибрали його рибальськими сітками з сухою рибою, опудалами бобра та дикої качки, рибальським гумовим костюмом, глечиками, ко­шиками, плетеними з соломи, коробками, очеретом, суше­ними лікарськими травами, березовими віниками для бані, снопами жита, пшениці та вівса. Ансамбль «Острів’яночка» радував перехожих веселою українською піснею. А ще ми пригощали гостей фестивалю смачними пиріжками, бутер­бро­дами з салом, сушеною рибою, яблуками, грушами, сли­вами, помідорами та квашеними огірками.

Майстер-класи з плетіння лозою продемонстрував Петро Олех (художній керівник Будинку культури с. Прип’ять), ли­чаків – Василь Прилепа (с. Острів’я), віночків – Лариса Глуш­кова (завідувач клубу с. Ростань). Взяли участь у ярмарці-про­дажу виробів майстрів народного мистецтва, де предста­вили плетені з коріння сосни кошики.

Аматорський фольклорний колектив «Острів’яночка» вис­тупив на відкритті виставки майстрів народного мистецтва «Від роду і до роду. Народне мистецтво Волині» в Галереї мис­тецтв, де район також представив 23 кращих вишитих рушники.

В Свято-Троїцькому кафедральному соборі відбулася молитва за Україну. Святковою ходою гості та учасники фес­тивалю йшли до Луцького замку, де розпочалося урочисте відкриття фестивалю.

Колектив «Острів’яночка» виступив у мистецькій програмі «Волинь, благословенна ти в віках» у Луцькому замку, де взяв участь в жниварському обрядовому дійстві з піснею «Кругом женчики кругом».

А 12 серпня участь у міжнародному фес­тивалі «Берегиня», який проходив в урочищі Вов­чак, взяв участь на­род­ний аматорський ан­самбль народної пісні «Лі­­сова пісня» санато­рію «Лі­сова пісня» (ке­рівник Га­лина Кор­не­люк). Наші ар­тисти мали можливість огля­нути повстанську криївку, хату-музей, у якій відт­ворено побут початку ХХ століття, пройтися око­пами, помолитись у храмі Всіх святих землі Української.

Розпочалося дійство урочистою ходою учас­ників фестивалю до пам’ятників тих, хто пок­лав життя за волю Ук­раїни. Під повс­танську пісню «Червона калина» лягли квіти на символічну могилу. Уро­чисто та піднесено усі присутні вико­нали гімн України.

Після офіційної частини розпочалася пісенна. Далі дійство перенеслося на сцену, де творчі колективи взяли участь у мистецькому театра­лізо­ваному дійстві «Ми – нащадки своїх героїв».

На сцену один за одним ви­ходили колективи з усіх ку­точ­ків Волині, Вінницької, Мико­лаїв­ської, Донецької, Львівсь­кої та інших областей України. Колектив «Лісова пісня» ви­конав пісні «Очерет мені був за колиску» та «Ра­дуйся, Маріє».

Найщиріші слова вдячності шлемо Шацькій районній дер­жавній адміністрації, відділу культури, санаторію «Лісова пісня» за підтримку аматорських колективів, які взяли участь у міжнародному фестивалі «Берегиня».

Валентина ХАНЗЕРУК,

директор Шацького районного Будинку культури