Головна Культура У Луцьку презентували артефакти Трипільської цивілізації

У Луцьку презентували артефакти Трипільської цивілізації

1030

В обласному центрі Волині відбулося відкриття благодійної виставки артефактів Трипільської цивілізації. Серед експонатів – залишки трипільських ниток, посудини для культових дійств, а також тарілка «Українська усмішка», яка для цього спеціально була привезена з музею «Становлення української нації», що знаходиться в Києві.

Експозицію можна оглянути впродовж місяця в артгалереї «Образ» за адресою м. Луцьк, проспект Волі, 2. Однак з «Українською усмішкою» можна ознайомитися лише один день.

Графік роботи мистецтвозбірні: четвер, п’ятниця, субота; з 15:00 до 19:00.

Вхід: донат на ЗСУ.

Також на виставці представлені репринти картин, присвячених Трипіллю та українській космогонії українського художника Олега Шупляка.

На відкриття експозиції «Трипілля – український Всесвіт» завітали краєзнавці, історики, директор департаменту культури, молоді та спорту ОДА Олександр Хвіщук, митрополит Луцький і Волинський Михаїл та голова облради.

«На мою думку, Трипілля – це колиска не просто української, а й європейської та можливо світової цивілізації. На цій події присутнє наше молоде покоління. І це надзвичайно важливо, щоб українську історію, звичаї, культуру знали, сповідували, утверджували починаючи з юного віку, адже тоді ніхто не подолає нас, – сказав Олександр Хвіщук. – Ми повинні пам’ятати хто ми є, наших пращурів, звідки походимо і як формувалася українська незламність для того, щоб впевнено прямувати в мирне майбутнє».

Варто зазначити, що трипільська культура набула найбільшого розквіту між 5500 та 2750 роками до нашої ери та розташовувалася між Карпатами й Дніпром. У часи розквіту їй належали найбільші за розміром поселення у Європі: кількість мешканців деяких із них перевищувала 15 тисяч людей. Трипільці займалися хліборобством, тваринництвом, гончарством, ткацтвом, обробкою металів та торгівлею.

Пізнаваймо своє!