Головна Культура У Палаці культури Луцька відбувся етнофестиваль

У Палаці культури Луцька відбувся етнофестиваль

692

025 червня, в Палаці культури відбувся транскордонний фестиваль «Етнокультура – сила, що єднає!». Захід організовано в межах реалізації проєкту «Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні», що фінансується Європейським Союзом в межах Програми транскордонного співробітництва ЄІС Польща-Україна.

 
 

За словами директора департаменту культури Луцької міської ради Тетяни Гнатів, культурна спадщина українського і польського народів налічує не одне століття. Вона багатогранна, символічна, заставляє тужити і радіти водночас. Відтворення цієї спадщини, її фольклорних традицій — завдання на майбутнє.

 
 

Попри важкі та буремні часи в Україні, організаторам все ж вдалося реалізувати усі заплановані в межах проєкту заходи: були проведені конференції, здійснено дослідження фольклорної спадщини обох регіонів, підготовлено збірник з піснями та обрядами, складено деталізовану культурну мапу вищеокреслених регіонів, придбано музичні інструменти, сценічні костюми, проведено літню мистецьку школу для творчо обдарованих дітей і пісенний фестиваль у Польщі.

 
 
 

До речі, залучення молоді для ознайомлення з фольклорною спадщиною — мета, якою перейматимуться українці й поляки ще довго. І фестиваль «Етнокультура – сила, що єднає!» покликаний через пісні, ігри та танці, що зібрали дослідники, передати усю чарівність традицій сусідніх народів. Є сподівання, що виконані в різних інтерпретаціях, вони ще сильніше зв’яжуть народне минуле і майбутнє в єдиний культурний вузол.

 
 
 

Виступ найкращих фольклористів Луцької громади — тому підтвердження. На сцену Палацу культури один за одним виходили колективи, що упродовж тривалого часу збирали, опрацьовували і аранжували спадщину волинського прикордоння. Незвична подача народного мелосу зачаровувала глядача з першої хвилини. Загалом, участь у заході взяло десять творчих формацій: гурти “Зоряниця”, “Чачка”, “Княгининівські хорошухи”, “Родинне перевесло”, ансамбль народного танцю “Волинянка” тощо.

 
 
 
 
 

 

«Спільна культурна спадщина: відродження фольклору на українсько-польському прикордонні» – проєкт грантовий, однак 10 відсотків його фінансування йде від Луцької громади. Департамент культури міста виступає у ньому головним бенефіціаром, а партнерами є школа у польському місті Воля Ухрузька та музична школа №1 імені Ф. Шопена.

 

 

Управління інформаційної роботи міської ради

(777904, 777946, 777937, 724727)