Головна Культура Весь озерний край – у піснях «Молодичок»

Весь озерний край – у піснях «Молодичок»

3033

Відомий в Україні і за кордоном колектив із Шацька відзначив 30-річчя

Якби довелося творити візитівку Шацького району, то в одному ряду зі Світязем і Шацьким національним природним парком неодмінно красувався б і народний ансамбль «Молодички», учасники якого на чолі з керівником Ніною Вирович от уже 30 років тримають престиж району, захищають честь області на різних конкурсах і фестивалях, змушують зарубіжних глядачів гаряче аплодувати українському таланту. Цих гожих, з повнозвучними голосами жіночок впізнають і в Польщі, називаючи гурт не інакше, як «gwiazda imprezy», і в Білорусі, де вони популяризують усе українське і «заводять» глядача під невмирущу білоруську «Касіу Ясь канюшыну». Днями колектив відзначив свій 30-річний ювілей.

Нині в репертуарі народного ансамблю понад 200 пісень різного жанру. Звучать вони для туристів, які приїжджають відпочивати на наші озера, для учасників всеукраїнських і міжнародних конференцій, на Європейських днях добросусідства, на польських фестивалях «Колядки і щедрівки над Бугом» у м. Влодава, «Надбужанська бесіда» в м. Словатичі, на українських «Севастополь – місто слави», «Зорепад» в м. Севастополь, «Поліське весілля» в м. Житомир, «Берегиня» в м. Луцьк, «Галицькі перехрестя» в м. Рава-Руська Львівської області, у музеї в Пирогово Київської області. А 2009-го на фестивалі мистецтв України в м. Київ заспівали навіть тодішньому президенту України Вікторові Ющенку.

Місцевих знаменитостей вітали 24 листопада в Шацькому районному Будинку культури, де відбулося феєричне святкування ювілею. Гостей і прихильників творчості «Молодичок» зібралося стільки, що ніде було яблуку впасти. Море квітів, ексклюзивних подарунків і щирих слів приймали співачки від отця Миколи Вихора, настоятеля храму Різдва Богородиці смт Шацьк, отця Володимира Гички, настоятеля Свято-Онуфріївського храму смт Шацьк, Сергія Пархонюка, заступника голови Шацької РДА, Володимира Голядинця, голови Шацької районної ради, Орисі Мелюх, начальника відділу культури, Ігоря Баранюка, завідуючого відділу навчально-методичного Центру культури Волині, Ірини Хмілевської, заслуженого працівника культури України, викладача Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф.Стравінського. Піднімалися на сцену, щоб привітати колектив, Степан Чак, водій, який раніше возив «Молодичок» на виступи, Петро Зуб, представник туристичного бізнесу, делегація з Польщі, працівники правоохоронних органів, закладів культури, хороші друзі і знайомі.

Вітання перепліталися з жартами і піснями, церемоніями вручення грамот (їх у «Молодичок» уже понад 80!) і подарунків. До речі, на святі «Молодички» отримали одну з найвищих нагород за заслуги в сфері культури – грамоту центрального комітету профспілки працівників культури України. Веселили публіку запальні «Настасівські музики» з Тернополя, душевні «Кресов’янки» з м. Влодава (Польща) – співали, до речі, українською мовою пісню на слова і музику Ніни Вирович; чоловічий колектив «Благовіст» з м. Брест (Білорусь) і навіть сивочолі шацькі ветерани.

Багато теплих слів було сказано на адресу керівника ансамблю Ніни Вирович, яка не просто живе піснею, а буквально одержима нею. Не дивно, що всі, хто її оточує, співають: і свекруха Парасковія Кіндратівна, і дві рідні сестри Єва і Тетяна, і куми, і подруги, і навіть внук Максим. Ніна Федорівна живе і працює заради своїх «Молодичок»: за власний кошт возить дівчат на гастролі, сама нашиває візерунки на їхні сценічні костюми, є одночасно збирачем фольклору, режисером, костюмером, спонсором та автором пісень. Такий ентузіазм сьогодні – рідкість. Численні шанувальники це бачать, цінують і возносять колектив на все вищий щабель слави і визнання. Многая літа вам, «Молодички» з Шацька!

Мирослава ЦЮП’ЯХ.