Головна Спорт Кулінарні шедеври, смачне частування і веселі розваги – у Світязі відбувся фестиваль...

Кулінарні шедеври, смачне частування і веселі розваги – у Світязі відбувся фестиваль пончика

3226

Ця надзвичайно смач­на випічка, якою гос­подині Ша­цького району частують своїх рідних, а декілька років тому «під­садили» на них і ту­рис­тів, що приїздять від­по­чити на Шацькі озера, є ку­лінарною візитівкою краю.

13 липня центральний пляж Світязя заполонили міс­цеві майстрині-пон­чистки: хто традиційно з велоси­педа, хто зі сто­ликів пропонував зем­­лякам і відпочиваль­ни­кам солодкі рум’яні пон­чики з начинкою на будь-який смак. Бажаючих скуштувати шику­ва­лися метрові черги! Ще б пак, для багатьох відпочинок на Світязі асоціюється саме зі сма­ком пончика.

Тим часом на сцені розпочиналася урочиста церемонія відк­риття фестивалю. Гостей привітав і побажав гарного відпочинку, смачного частування та висловив надію, що це колоритне міс­цеве свято стане традиційним та улюбленим ініціатор і натхненник фестивалю Василь Голядинець, голова Шацької РДА. Долучилися до привітань Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, та Ми­кола Цвид, Світязький сільський голова. Ведучий свята Андрій Зубенко надав слово і одному з генеральних партнерів фес­ти­валю Петрові Нестеруку, який розвиває туризм на Світязі і актив­но популяризує край Шацьких озер. За великий вклад у роз­виток туристичної сфери голова Шацької райдержадміністрації оголосив підприємцю подяку.

А далі до слова і … до праці запросили найвправніших шацьких господинь, котрі випікають в день до півтисячі пончиків. Їм було що розказати і показати публіці, зокрема похвалитися рецептами та новими кулінарними знахідками, почастувати присутніх, зди­вувати кулінарними шедеврами-композиціями з пончиків і навіть потанцювати під дощем. Нелегка в них праця: мають встати вдос­віта, замісити тісто, спекти пончики в асортименті, сісти на вело­сипед і, що найважче, ви­гідно продати свій солод­кий товар.

Цього фестива­ль­ного дня вони були на висоті і почували себе суперзір­ками від цілком заслуже­ної уваги до себе і свого нелегкого заняття.

Вправні майстрині з с. Смоляри-Світя­зь­кі Га­ли­на Жипа і Галина Цюпя­шук продемонстрували майстер-клас з ви­пікання пончиків і при­гостили здо­бою гля­дачів. Найбільшо­го пон­чика випекла на фес­тиваль Марія Сидо­ре­ць із смт Шацьк, за що отри­мала заслу­же­ний приз. Винагородили також ста­рання Любові Чак із Шаць­ка і Валентини Пех із с. Підманове – цих жіночок визнали найкращими господинями.

За кращий твір про пончик перемогу отримали Галина Гірич (І місце), Галина Жук (ІІ місце) та Ірина Шамук (ІІІ місце) з Шацька. Пісню на слова Галини Жук виконав зі сцени народний ансамбль Шацького РБК «Горлиця».

На фестивалі працювали 27 пончисток Шацького району. Кожна з них отримала по­дарунок від ор­га­нізаторів, але най­ба­жані­ший приз – ве­ло­сипед – діс­тав­ся після ро­зіг­рашу лоте­ре­ї Світ­лані Пех із Ша­цька.

Надзвичайно ці­ка­вими були кон­курси серед доро­с­лих і ма­леньких гля­дачів, які не лише наїлися пон­чиків, але й отри­мали гарні призи.

Кожен при­сут­ній міг сфо­тог­ра­фуватися біля фо­то­зон на фоні озе­ра Світязь.

Фестивальні заходи перепліталися з концертними номерами, які підготували працівники Шацького районного Будинку культури та закладів культури смт Шацьк, сіл Піща, Мельники, Самійличі, Ростань, Світязь, Пулемець, Острів’я тощо. Танцював для глядачів дитячий танцювальний колектив «Первоцвіт» із Шацька. Свої дивовижні ляльки демонструвала публіці народна майстриня з райцентру Валентина Денисюк.

Завершився фестиваль світязького пончика виступом україн­ського гурту «ФлайzZzа» та запальною дискотекою від DJ Tіма.

Мирослава Цюп’ях