Головна Культура На творчому звіті співали про Україну і водили куста

На творчому звіті співали про Україну і водили куста

5224

У неділю, 12 червня, зал Ша­цького районного Будинку ку­льтури зустрічав гостей твор­чого звіту аматорських колек­тивів та окремих виконавців Шацького району «Горнусь до тебе, Україно», присвяченого 25-й річниці незалежності Укра­їни. Організатори – відділ куль­тури Шацької РДА (начальник Оксана Юхимук) та Шацький районний Будинок культури (директор Валентина Ханзерук) – заінтригували численних від­ві­дувачів ще у фойє.

У приміщенні було розгорнуто виставки понад 40 народних майстрів та рукодільниць з усіх куточків району, місцевого ху­дожника Євгена Цвида, з експо­натами від Шацького лісового коледжу та Будинку дитячої і юнацької творчості. Шачани переглядали книги й брошури на патріотичну тематику, підібрані працівниками Шацької цен­т­ра­ль­ної районної бібліотеки. Всі, хто бажав, долучився до май­стер-класів з плетіння вінків із квітів (Вікторія Глушкова, село Ростань), з виготовлення пос­толів (Федір Прасюк, село Кро­пивники) та вишивання (Галина Редько, с. Світязь).

Символічно, що і фойє, і зал Будинку культури потопали у зе­лені лепехи та клена – набли­жається ж одне з найколорит­ніших православних свят літа – Свята Трійця. Професійно ство­рені композиції з польових маків, волошок, ромашок та зеленого колосся були ніжними і водно­час вражали розкішшю. Підлогу організатори застелили домот­каними доріжками, на стіни по­вісили вишиті рушники і килими (останні презентувала Галина Кропивник, с. Кропивники).

Перші акорди святкового концерту покликали гостей у зал, яких привітали пісенно-музичною композицією «Гор­нусь до тебе, Україно» ансамбль бандуристів дитячої музичної школи та вокальний ансамбль працівників культури району. Силою голосу дивували гля­дачів солісти Максим Веремчук, Оксана Озімок, Світлана Чер­някова, Ольга Гайова, Олеся Матяшук; хор працівників куль­тури району (керівник Максим Веремчук), народний аматор­ський фольклорний колектив «Молодички» (керівник Ніна Вирович), вокальний чоловічий ансамбль (керівник Максим Веремчук), народний ансамбль народних інструментів «Ве­ретено» (керівник Олександр Матяшук), народний ансамбль народної пісні «Горлиця» (ке­рівник Петро Герман), народний ансамбль народної пісні «Лісова пісня» (керівник Галина Кор­нелюк), вокальний ансамбль викладачів дитячої музичної шко­ли (Ольга Цюпяшук), ама­тор­ське тріо «Мальви» (керівник Божена Денисовець).

Запальний український та­нець «Шацькі візерунки» вико­нав танцювальний ансамбль районного Будинку культури «Шачаночка» під керівництвом Георгія Вознюка.

І веселі, і ліричні музичні композиції дарували гостям вихованці та вчителі дитячої му­зичної школи: ансамбль со­пілкарів (керівник Юлія Лобова) та дитячий во­каль­ний колектив під керівництвом Вік­торії Яго­ди­нець.

Ансамбль юних скрипалів «Кри­шталеві смички» ра­йон­но­го Будинку ку­льтури (керівник Олена Мосійчук) майстерно ви­конав компо­зицію «Черемшина».

Шквалом апло­дисментів гля­дачі зустрічали поетесу з села Світязь Ніну Озімок з власним віршем «У тій землі визорює весь світ» та наймолодшу учас­ницю творчого звіту, доньку учасника АТО з Шацька Вікторію Пех – з поезією «Я живу на Україні».

А далі сцена вибухнула ф­е­єрверком пісень, старовинних обрядів, древніх народних костюмів та яскравої літньої зелені – аматори культури про­демонстрували масову і видо­вищну фольклорно-етногра­фічну композицію «Зелен лепах, зелен клен». В ній відродили унікальний поліський обряд «Во­діння куста», в якому, за тра­дицією, брали участь лише жiнки та дiвчата. Вони прикрасили клечанням найвродливішу дів­чину, на голову вдягнули пишний вінок із кленового листя. Кусто­вий гурт, у який ввійшли сім ко­лективів: народні ансамблі «Молодички», «Горлиця», ди­тячий ансамбль «Полісяночка» Шацького РБК, фольклорні ко­лективи сіл Кропивники, Піща, Острів’я, Самійличі співали кус­тові пісні, записані від ста­ро­жилів. А наприкінці всі учасники закликали дощ, аби все нав­круги квітнуло і зеленіло.

Завершилося свято піснею «Заспіваймо за Україну» у ви­конанні всіх учасників концерту – а їх було понад 200. Патріо­тичні слова, великий синьо-жовтий прапор, розгорнутий на сцені дитячим танцювальним колективом із села Піща (автор композиції Ірина Густирь), об’єднали весь зал любов’ю до України.

З-поміж почесних гостей, які ввійшли в склад журі, були Ва­лерій Дмитрук, начальник упра­вління культури Волинської ОДА, та Олександр Огородник, народний артист України, ху­дож­ній керівник ансамблю пісні і танцю «Колос». Вони  у своєму виступі високо оцінили захід, назвавши його великим твор­чим здобутком маленького Шацького району. Про те, як пи­шаються своїми талановитими земляками, їхніми творчими успіхами, що прославляють Шацький край, говорили на сце­ні Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, та Сергій Сидо­рук, перший заступник голови Шацької РДА.

Мирослава ЦЮП’ЯХ.

P.S. Організатори районного творчого звіту висловлюють щиру вдячність за методичну допомогу в підготовці заходу директору навчально-мето­дичного центру культури Волині Любові Рожновій; а також квіт­ковому спонсору свята під­при­єм­цю Любові Сіжук.